Entisöinti

Hautakiviin tehtäviä entisöintitöitä ovat puhdistus, uudelleenkultaus, -hopeointi ja -maalaus sekä hionta. Kunnostustöiden hinta koostuu monista asioista, joten yhteydenotolla ja erityisesti valokuvan avulla pystytään laskemaan hinta työlle.

PESU JA PUHDISTUS. Ajan kuluessa hautakiven pintaan kertyy sammalta ja muita epäpuhtauksia, jolloin muun muassa kaiverrukset eivät erotu enää yhtä selkeästi kuin uudesta kivestä. Puhdistuksessa poistamme hautakiven pinnasta siihen muodostuneet pinttymät sekä tarvittaessa kaiverruksista poistetaan pinnoite ja ne kullataan tai maalataan uudelleen.

KULTAUKSET JA HOPEOINNIT. Kaiverrusten värit haalistuvat ja kuluvat ajan myötä. Se kuinka nopeasti tarve uudelleenkultaukselle tulee, riippuu esimerkiksi hautapaikasta. Vieressä olevan puun siitepöly tai suora auringon paahde vaikuttavat kultauksien ja maalien kestoon, joten tarkkaa aikaa värien pysyvyydelle on hankala arvioida.

HIONTA. Hionta tulee kysymykseen esimerkiksi silloin, kun vanhaan hautakiveen halutaan sommitella nimet tiiviimmin, jolloin tilaa jää useammalle nimelle tai muille kaiverruksille. Kiven pinnasta hiotaan kaikki kaiverrukset pois ja nimet kaiverretaan uudelleen. Tässä vaiheessa vanhoja kaiverruskuvioita voi halutessaan jättää kokonaan pois tai korvata ne jollain muilla symboleilla.

KUKKA-AITIOT ja KUKKA-AUKOLLISET POHJAKIVET. Jälkikäteen tehtäviä muutoksia vanhoihin hautapaikkoihin ovat myös kukka-aitioiden lisäys ja tavallisen pohjakiven vaihto kukka-aukolliseen.